Започна локализирането на пожара над Твърдица

https://www.24chasa.bg/region/article/10030289 www.24chasa.bg
Kомисар Владимир Демирев, шеф на пожарната в Сливен КАДЪР: BGONAIR

Започна локализирането на пожара над Твърдица, който по първоначални данни обхвана над 500 декара гори, съобщиха от областната администрация в Сливен, предава БТА.

Комисар Владимир Демирев, директор на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" - Сливен и началник на щаба за ликвидиране на пожара, съобщи, че на места разпространението е ограничено. Той се развива на два фронта, трудно се достига до двете огнища. В гасенето от вчера участва военен хеликоптер, който гаси в критичните места, за да не се допусне прехвърляне в друг масив от гората.

Днес са осигурени допълнително жива сила и техника за борба с бедствието. На терен гасят 15 пожарникари с три специализирани автомобила, 70 горски служители от структурите на ЮИДП, 30 служители от военно формирование 22 220 - Център за подготовка на специалисти в Сливен, общо 30 души - служители на общинското горско предприятие и доброволци, от Твърдица. Осигурени са две верижни машини от "Мини Марица - Изток" и горското ведомство. В гасенето отново е оказал помощ хеликоптер от авиобазата в Крумово. Изградени са две просеки за пресичане на разпространението на пожара в планината, с обща дължина около 700 метра.

Кметът на Твърдица Атанас Атанасов заяви пред репортер на БТА, че пожарът е ограничен, но продължава да гори. Той изрази надежда, че няма да задуха вятър, който да разгори пламъците. През нощта екипи ще дежурят на място. Атанасов потвърди, че причината за пожара най-вероятно е човешка небрежност. По първоначални данни той е тръгнал от нерегламентирано сметище.

Пожарът избухна североизточно от Твърдица, в следобедните часове на 27 юли. След пълното му локализиране ще бъде обходен теренът, за да се установи размерът на засегнатата площ и евентуалната необходимост от допълнителни действия.