В Монтана раздават минерална вода на граждани пред общината

https://www.24chasa.bg/region/article/10031967 www.24chasa.bg

Пред общината в Монтана раздават минерална вода на посетителите и преминаващи граждани заради горещото време.

Засега няма промяна в работното време и обслужването на гражданите, казха от местната управа. При червен или оранжев код за опасни метеорологични явления, при работа на открито работодателите трябва да преценят доколко високите температури застрашават живота и здравето на работещите и да предприемат мерки за минимизиране на рисковете. Такива са изискванията на инспекцията по труда- Монтана, поясни директорът Димитър Петров.

Особено внимание се изисква при работа наоткрито, Препоръчва се промяна на работното време сутрин по-рано и по- дълга почивка на обяд и вечер по- късно. Това се отнася за строителни обекти и в селското стопанство. Работното време не може да се намалява с оглед възнаграждението. Работодателите тябва да осигуряват разхладителни напитки и фургони или помещения за почивка, където работниците да поемат глътка въздух

В закрити помещения работодателите са длъжни да поддържат оптимална температура от 18 до 33 градуса, уточни още Димитър Петров.. Градусите през топлия период трябва да бъдат между 18 и 25, като стойностите варират според типа работа - лека, средна или тежка. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, но има и допустими изключения. Според тях при много високи температури навън, в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.