Глобяват с 388 687 лв. фирми за картел в Пловдив при санирането

https://www.24chasa.bg/region/article/10032026 www.24chasa.bg

С 388 687 лева ще бъдат санкционирани 30 фирми, които са влезли в картел при извършване на дейности по Националната програма за енергийна ефективност в Пловдив, съобщи Комисията за защита на конкуренцията.

Въпросните дружества са имали забранено споразумение за манипулиране на обществената поръчка с предмет  установяване на техническите характеристики и паспорти на сгради, енергийна ефективност и предписване на необходимите мерки.

Нарушението е извършено в периода 01.10.2015 – 26.06.2017г.
В рамките на проучването КЗК е установило, че участниците са се договорили относно разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да предложат на възложителя. Споразумението е имало за цел пълно предотвратяване на конкуренцията при подаването на оферти в процедурата, като определя печелившия участник по всяка обособена позиция и така предрешава избора на възложителя, посочват от комисията. Изводите й се основава на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите.
Комисията е освободила от санкция един от участниците в картела и намалила с 50% глобата на друг заради съдействието, което двете дружества са оказали в проучването.