Снабдяват с водоноска бедстващите от сухия режим жители на хисарското село Кръстевич

https://www.24chasa.bg/region/article/10033164 www.24chasa.bg
На проведената днес среща в Пловдив бяха обсъдени мерките за решаването на проблема с безводието в Кръстевич.

Водоноска ще бъде изпратена на бедстващите от сухия режим жители на село Кръстевич. Това бе решено на проведената днес среща на техни представители с областния управител на Пловдив Ангел Стоев, кмета на община Хисаря инж. Пенка Ганева и ръководството на ВиК Пловдив.

Ще продължи и снабдяването им по 6 бутилки минерална вода на човек седмично. От ВиК Пловдив се ангажираха да изпратят още в началото на следващата седмица комисия, която да обследва вододайната зона и да предприеме необходимите мерки по почистването й и да осъществи профилактика на водопроводните кранове. Ангел Стоев поиска по-добро взаимодействие между институциите и местните хора за решаването на проблема с безводието в Кръстевич.

Всяка година през летните месеци в селото няма вода. Според местните съоръженията не се подържат, а вододайната зона не се почиства.
В дългосрочен план има решение на проблема. Вече е изготвен проект, поръчан от община Хисаря, по който се очаква финансиране от 3 милиона лева. Той включва изграждането на помпена станция, пречиствателно съоръжение и цялостна инфраструктура. Заради безводието жителите на Кръстевич са готови да протестират ефективно и да блокират пътища.