Премахват тумори в носа в УМБАЛ "Свети Георги" с модерна апаратура

https://www.24chasa.bg/region/article/10035330 www.24chasa.bg
Проф. Карен Джамбазов извърши операцията с модерната апаратура.

Директорът на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов отстрани лично тумор в носа на 71-годишен пациент с единствената за момента в Централна и Източна Европа УНГ-навигационна система. Операцията е извършена в намиращия в лечебното заведение център за трансфер на знания и здравни технологии.

"Новата техника позволява на хирурзите при работа да сведат до минимум риска за пациента. Апаратурата дава възможност да се визуализират анатомичните структури по време на операция. Благодарение на технологията се проследява местоположението на инструментите спрямо анатомията с точност под 1 милиметър", обясниха от "Св. Георги". При операции например като резекции на тумори на хирурзите се осигурява прецизна ориентация. Те могат да променят системата и софтуера, персонализирайки всяка интервенция съобразно конкретния пациент. С апаратурата по-ясно се очертават границите на тумора, оптимално се определя разположението и размера на патологичния процес и оттам – планиране на обема инвазивни действия.

Към момента в  центъра са извършени над 170 оперативни интервенции, значителна част от които с голям обем и сложност, изискващи работа в смесен екип – специалисти от УНГ, неврохирургия и краниофациална хирургия.