Излагат Панагюрското златно съкровище в Балчик

https://www.24chasa.bg/region/article/10038047 www.24chasa.bg

Панагюрското златно съкровище гостува в културния център „Двореца“ в Балчик през август, съобщават оттам.. Уникалните съдове ще бъдат разположени в Каменната зала при изключително строги мерки за сигулност, добави директорът на културния център Жени Михайлова. То пристига в неделя с бронирана кола. Златната експозиция ще бъде охранявана с видеонаблюдение, СОТ, жива охрана и др .”В понеделник предстоят тестове проби, проверки на инспектори и т.н.”, обясни Михайлова. Златните реликви ще бъдат в „Двореца” от 1 август до 10 септември.

Съкровището е изработено от чисто злато и тежи 6,164 кг. Състои се от 9 предмета – една фигона и осем ритона. Според изследователите, златните съдове са принадлежали на владетел на тракийското племе одриси от края на IV и началото на III в. пр.Хр. Били са използвани за религиозни церемонии, а в стила и украсата им се съчетават тракийски и елински влияния.

Най-големият от предметите представлява амфора-ритон, тежаща 1,7 кг. Дръжките на амфората са оформени като кентаври в поза на стрелба с лък. А три от каничките са изящно изработени във формите на богините Хера, Афродита и Атина. Особено впечатлителен е златният ритон, оформен като предна част на тяло на козел.

Златните съдове са открити от братята Павел, Петко и Михаил Дейкови на 8 декември 1949 г. по време на изкопни работи при тогавашната керемидена фабрика в Панагюрище.