Видин, Монтана и Силистра са на опашката по ваксинация

https://www.24chasa.bg/region/article/10038449 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Област Монтана се намира на едно от последните места в страната по поставени ваксини срещу COVID-19. Общо 22 607 жители на региона са имунизирани, с втора доза 11 285. Единствено областите Видин и Силистра са с по-малък брой поставени ваксини.

В Националния център по заразни и паразитни болести са изследвани 90 проби от 18 области на страната. При 57 е изолиран Делта вариантът на коронавируса. Останалите 33 проби са на заразени с Алфа варианта. Към 19 юли двама от инфектираните с индийския вариант на коронавируса са починали, 17 са приети за лечение в болница, 35 са се лекували в домашни условия, трима са излекувани. Един случай на делта вариант е регистриран в област Монтана на 7 юли т.г..

Здравните инспектори са провели информационни срещи с настанените и персонала в социалните заведения за възрастни в региона. На хората е разяснена подробно и достоверно значимостта на заболяването Ковид-19 и възможностите за профилактика чрез ваксинация. С цел популязиране на ползата от ваксините против заболяването специалистите на РЗИ организираха регионална информационна кампания. През юни на лечебните заведения са отпуснати 3101 ваксини и 2196 спринцовки с игли за еднократна употреба.

Експертите са извършили 17 проверки в лечебни заведения, поликлиники и домове за възрастни по осъществяването на контрол, дали се спазват и изпълняват заповедите, свързани с разпространението на коронавируса. Издадени са 11 предписания за поставяне под домашна карантина на граждани с доказан положителен резултат, 23 на контактни лица на потвърдени случаи, 69 на хоспитализирани и 71 за домашно лечение след дехоспитализация.

Директорът на РЗИ Монтана д-р Елена Борисова е запознала членуващите в Медицинския съвет на Монтана, че се очаква разпространение на "Делта" варианта на заболяването, като в периода до края на месец август този вариант ще стане доминиращ в страната. С най-висок риск от заболяване са лицата, които не са боледували, както и неваксинираните. Счита се, че хората с направени две дози от съответната ваксина притежават добра защита, докато при населението с поставена само една доза рискът от възникване на заболяване е по-висок.