Пловдивчани отдадоха почит на героите от Илинденско- Преображенското въстание (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10042846 www.24chasa.bg
Д-р Лилия Учкунова призова да пазим свободата на нашата родина и да помним подвига на борците за свобода.

Признателни потомци отдадоха в Пловдив почит на героите от Илинденско- Преображенско въстание в деня на 118 години от неговото избухване. Паметникът на българите  от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония в града бе отрупан с венци и цветя.

„Да помним и да пазим свободата на нашата прекрасна родина, с дела трябва да покажем силния български свободолюбив дух, който не търпи вмешателство“, заяви в словото си д-р Лилия Учкунова - председател на Македонско културно-просветно дружество – Пловдив, дългогодишен общински съветник.

Тя припомни и думите на  Ванче Михайлов, че  идем от страна на голямата мъка, там, дето оковите и звънът техен, и сълзите на майките не са секнали.

В общоградското честване участваха председателят на Общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметовете Тодор Чонов, Пламен Панов, Йордан Ставрев, зам.-областният управител Даниела Николова, общински съветници и представители на комитет „Родолюбие“, военен духов оркестър. 

Паметникът в пловдивския  район „Южен“, поставен през 1998 г., е съставен от един голям и три по-малки камъка, които символизират единството на българите от  Мизия, Тракия и Македония.

Пловдивчани отдадоха почит на героите от Илинденско- Преображенското въстание (Снимки)