Откриват паметник на археолога Георги Александров в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/10043786 www.24chasa.bg

Паметник на археолога Георги Александров ще бъде открит на 6 август в 10:30 ч. в Монтана.

Скромният монумент е вписан в архитектурната среда на Лапидарума. Археологическата експозиция на епиграфски паметници от римската епоха е разположена в Попската градина, където е бил античният град Монтана. Тя включва 56 паметници като голяма част от тях са открити при разкопки, ръководени от доайена на археолозите в града ни. Те съдържат ценни сведения за историята и културата на селището през II-III в.

Преди кметът Златко Живков да открие паметника, за приноса на Георги Александров ще разкаже д-р Ваня Иванова - директор на Регионалния исторически музей – Монтана.

Автор на бронзовия барелефен портрет на откривателя на античната Монтана е скулпторът Теодоси Антонов. Освен него, на церемонията ще присъстват и наследниците на археолога – Незабравка Тасова и Николай Александров.

Повод за откриването на паметника е 100-годишнината от рождението на Георги Александров, която бе отбелязана миналата година с изложба на Държавен архив – Монтана и мемориална табела на Античната крепост, поставена от Регионален исторически музей - Монтана. Площадът пред Античната крепост бе назован на негово име. Обществеността в Монтана не веднъж е засвидетелствала своята признателност към археолога. Той е сред първите, удостоени с най-високото отличие – Почетния знак на Община Монтана.