Таен запис показва тормоз над ученичка в Бургас (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/region/article/10044444 www.24chasa.bg
Прокуратура

Развитие по случай отпреди 4 години. Преподавател от Бургас беше дисциплинарно уволнен днес заради видео, в което се вижда как крещи и заплашва в час дете със специални образователни потребности. Записът е направен от неизвестен автор още преди 4 години, но беше разпространен днес. Прокуратурата в морския град проверява случая. Сигнализирана е и Агенцията за закрила на детето.

На кадрите се вижда как двама от преподавателите в Помощното училище в Бургас се държат агресивно с ученичка в час. Единият е пенсиониран преди 4 години, когато е сниман клипът, а другият е уволнен днес.

"Изгледах го веднъж и честно да ви кажа съм объркана. Лично за мен е много важно кой е авторът на този клип и защо 4 години този клип не се показва при положение, че всеки един от нас, който работи с деца, независимо какви, трябва когато стане свидетел на нещо подобно, да сигнализира", коментира директорът на Центъра за специална образователна подкрепа в Бургас Диана Костова пред БНТ.

В разпространеното в интернет пространството видео се чуват заплахи към децата, които реално не могат да говорят и няма на кого да се оплачат.

В разговор между две от педагожките, които работят с детето, се чува: „Направо е отвратителна лигла” и продължава: “Трябва да изляза, защото ще я убия…“Ни майка ти ме стряска, ни баща ти, ни вуйчо ти, ни който и да е. Трябва да я надумкаме и тогава да седи и да реве цял ден“, са част от репликите към ученичката.

Агенцията за закрила на детето ще провери случая. Сигнал е подаден и в прокуратурата.

Таен запис показва тормоз над ученичка в Бургас (ВИДЕО)

"Разпредено е да бъде извършена проверка от служителите на ОД на МВР-Бургас и от Районния инспекторат по образование в Бургас. Същата следва да бъде осъществена в най-кратки срокове, като работата по случая ще започне още от сутринта", обясни прокурор Зорница Щърбева.

Ще бъдат проведени и разговори с родителите на детето, тъй като досега те не са сигнализирали за нередност.