В Лом ремонтират историческия музей, бившето девическо училище и къщата- музей "Димитър Гинин"

https://www.24chasa.bg/region/article/10047023 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

Проектът „Развитие на културната инфраструктура в община Лом“, който предвижда основен ремонт на Историческия музей и сградите на някогашното девическо училище и къщата на възрожденеца „Димитър Гинин», получи одобрение за финансиране от Управляващия орган на Оперативна програма “Региони в растеж“. Обновяването на трите знакови културни сгради е на стойност 1 909 735 лв., от които 1 460 015 лв. са безвъзмездна финансова помощ, 413 720 лв. ще бъдат осигурени от „Регионален фонд за градско развитие“ и 36 000 лв. – собствен принос на Община Лом. „Усилията ни да направим добро проектно предложение, което да бъде финансирано, дадоха резултат. Лом заслужава модернизирана културна инфраструктура, това е наш приоритет. Предстои и обновяване на фасадата на НЧ „Постоянство 1856“, за което Община Лом осигури на читалището 50 000 лв.“ – заяви кметът д-р Георги Гаврилов.

Сградите на Историческия музей, девическото училище и къщата-музей „Димитър Гинин“ (и бивш клуб „Ретро“) от години са в лошо състояние и се нуждаят от основен ремонт. Проектът включва и доставка на обзавеждане и оборудване на трите обекта, изработване на тематико-експозационен план на музея, подобряване на условията и достъпа до културен живот на гражданите, включително и осигурявене на достъпа на хората с увреждания.

Изпълнението на проекта „Развите на културната инфраструктура в община Лом“ предвижда провеждането на процедури за избор на изпълнител на строително-монтажните дейности, сторителен и авторски надзор, публичност и прозрачност при организацията и управлението на проекта.

В Лом ремонтират историческия музей, бившето девическо училище и къщата- музей

Историческият музей в Лом е основан на 20 септември 1925 г. като Ломско археологическо дружество ”Алмус” с музей, по инициатива на д-р Петър Кърджиев. Сградата, в която днес е разположен музея, е построена след Освобождението (80-те години на XIX век) по инициатива на първия окръжен началник в Лом капитан Павел Дмитриевич Нечаев, с предназначение за Общински дом. На западната и южната фасада при строежа и по настояване на кап. Нечаев са вградени пет епиграфски паметника от римската епоха. Сградата е обявена за паметник на културата с „Държавен вестник”, бр.5 от 1973 г. В къщата на възрожденеца Димитър П. Гинин е била обособена постоянна етнографска експозиция, включваща традиционни национални костюми и обреден реквизит от зимни, пролетни и летни обреди и обичаи.

В Лом ремонтират историческия музей, бившето девическо училище и къщата- музей

В момента музеят има следните отдели: „Археология”, „България XV – XIX в.”, „Нова и най-нова история”, „Етнография” и „Художествен”. Постоянната експозиция е разположена на двата етажа на музейната сграда по темите „Кръсто Пишурка и първите театрални представления в Лом”, „Ломска скеля (пристанище)”, „Божества и образи от Крит и Микена (къснобронзов некропол при с. Орсоя, Ломско)”, „Християнска култура през вековете (иконна живопис и църковна утвар)”, „Градски бит – края на XIX век до 40-те години на XX век”, „Лом – последните десетилетия на XIX век - 40-те години на XX век (административно устройство, икономика, занаяти и културен живот)”, „Хладно и огнестрелно оръжие”. Музеят разполага и със зала за временни изложби.