Откриха бронзов барелеф на археолога на Монтана Георги Александров

https://www.24chasa.bg/region/article/10058405 www.24chasa.bg
Паметникът е вграден в архитектурната среда на Лапидариума, в Попската градина, където е бил античният град Монтана.

Кметът на Монтана Златко Живков, откри днес паметник на археолога Георги Александров в чест на 100-годишнината от рождението му.

Паметникът е вграден в архитектурната среда на Лапидариума, в Попската градина, където е бил античният град Монтана. Автор на бронзовия барелеф е скулпторът Теодоси Антонов.Негова е идеята за този монумент.

Откриха бронзов барелеф на археолога на Монтана Георги Александров

"Това беше замислено отдавна... И така, направих един паметник, един паметен знак, който както иска да го разбира, с една паметна плоча начупена, малко начупена с надпис и неговият образ... Това е всъщност един релеф от камък и бронз... Този портрет го правя от години... Знак на почит към археолога на Монтана".

Археологът Георги Александров "беше човек с чисто сърце и блага душа... Мъдър и праведен", пише за него краеведът Никола Намерански.

Роден в град Кюстендил, Георги Александров работи дълги години като археолог в Монтана и разкрива древното минало на града. . Негово дело са разкриването на античната крепост, останки от халколитно селище, надписи от камък, оброчни плочки с релефни изображения, паметници, посветени на Диана, Херакъл, Юпитер и други божества. Археологът е първият, който провежда продължителни археологически разкопки в Монтана и района, обясни д-р Ваня Иванова, директор на Регионалния исторически музей - Монтана:

"Всъщност той разкрива античната крепост на Монтана и още няколко културни слоя... Доказва, че това селище е просъществувало и през Бронзовата и през Желязната епоха... Също така разкрива и основите на казармени помещения, на гарнизонна базилика и на кули... Открива много каменни надписи... Именно той установява, че богинята Диана е почитана като покровителка на антична Монтана... Пак той разкрива славянско селище, което е построено върху развалините на римската крепост... Негова е заслугата за разкриването на три антични вили около Монтана... През 2000 г., зав. отдел „Краезнание“ Юлия Андреева съставя био-библиография на Георги Александров, която е издадена по повод неговата 80-годишнина. Био-библиография съдържа описание на неговите шест книги, 81 публикации и съобщения в научни издания и 114 статии в местния и централен периодичен печат.