Авджии гърмяха със стари пушкала край село Гаганица

https://www.24chasa.bg/region/article/10066620 www.24chasa.bg
Край берковското село Гаганица в събота се проведе турнир-спектакъл по стрелба.

Край берковското село Гаганица в събота се проведе турнир-спектакъл по стрелба.

Организаторите от ловно-рибарско дружество “Сокол“- Берковица поканиха приятели, ловци, притежатели и ценители на старинни ловни оръжия да се съберат, за да покажат своето майсторство. Колекционери и авджии гърмяха със старите пушкала. Изтупаха ги от прахта и доказаха,че не губят бойната си слава, въпреки че някои от тях са на възраст два века. Експонатите са от края на 19 и началото на 20 век, сред тях дело на световно известни фирми като Холанд и Холанд, Круп и Симпсън. Уникалните оръжия са били изработени за крале и военачалници. В регламента за участие в турнира няма ограничение на възраст и националност за мъже и жени. Достатъчно е да са притежатели на ловни гладкоцевни пушки, произведени до 1970 г. включително. Могат да участват оръжия от всички калибри и системи, стига да са законно притежавани, обясниха организаторите.

Авджии гърмяха със стари пушкала край село Гаганица

Предвид епидемичната обстановка в страната и в съответствие със законодателството на Република България, спазването на всички противоепидемични и предпазни мерки на открито бяха задължителни. На турнира се събраха 27 авджии. На първо място се класира с най-точен мерник Светозар Сашов Цветанов с немска пушка BSW модел Астория - 1937г.

Авджии гърмяха със стари пушкала край село Гаганица

Горди ловци притежават пушка от 1921г. - Круп Есен - Белгия , най-старото пушкало е от 1897г. - Гринер - Англия , 1968г. - МЦ 08 - бившия СССР , 1960г. - Берета S 56 – Итал

ия, много модели ИЖ / модел 12 , 54 , 58 / - СССР , ТОЗ / модел 34, 63 и 66 / - СССР и на бившето ГДР - Бюхаг 1962г. И пушка Меркел от 1950г..

На турнира присъстваха и млади участници. Стреляше се по силует на заек и панички.

Турнирът- спектакъл се проведе в чест на 137 г. организирано ловно движение в България и 30 г. вестник “Наслука” , поясни председателят на сдружението Стоян Ангелов.