В 4 области стартира подписка в защита на комплекса "Марица изток"

https://www.24chasa.bg/region/article/10066939 www.24chasa.bg
Част от инициативния комитет за подписката, в основата са синдикални активисти на КНСБ и на КТ "Подкрепа". СНИМКА: Ваньо Стоилов

Да се запазят работата на комплекса "Марица изток" и работните места в него, да се преразгледат поетите от България пред Европейската комисия ангажименти по Зелената сделка, а топлоцентралите на комплекса да бъдат включени в Плана за възстановяване и устойчивост, като в тях се въведат нови иновативни технологии за работа на въглища. Това са исканията в подписка, която днес стартира на територията на 4 български области - Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Хасковска. Със съдействието на кметовете на отделните населени места, хората могат да се подписват в Стара Загора, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Раднево, Гълъбово, Симеоновград, Тополовград, Харманли. Предстои да се включат и градовете Хасково и Димитровград.

Пряко в комплекса сега в държавни и частни фирми са заети 25 хиляди души, а косвено той осигурява прехраната на 92 600 човека, са изчислили от синдикатите.

Хората са притеснени, че вместо обещавания им плавен преход в частта си за енергетиката, българският План за възстановяване и устойчивост прави резки завои, които заплашват поминъка на работещите в комплекса, и е изготвен без обществено обсъждане. Сочат, че в него е предвидено държавната ТЕЦ "Марица изток 2" до 2025 г. да работи на газ, като това трябва да осигури частна фирма, а от това следва, че една трета от мините ще бъдат закрити. Недоумяват и защо родната централа е записана в документа като опасна за здравето на населението от целия ЕС, след като сега се настоява тя да работи с все по-голяма мощност, за да сваля цената на тока.

Граждани от Стара Загора се подписват в защита на комплекса
Граждани от Стара Загора се подписват в защита на комплекса "Марица изток". Когато подписите станат 100 хиляди, подписката ще бъде внесена в парламента. СНИМКА: Ваньо Стоилов

От инициативния комитет настояват комисия от експерти да изработи широкоспектърен анализ за въглеродната неутралност на България и ако благоприятните данни се потвърдят, страната ни да бъде освободна от задължението да купува квоти за вредните емисии.

Нови технологии за улавяне на вредните емисии има и те трябва да се приложат, за да се запази работата с въглища, така виждат бъдещето си енергетиците. Например неотдавна професорът от Стара Загора Жеко Ганев показа как могат да се улавят въглеродните окиси при производството на електричество с въглища, като окисите се разграждат в последствие на полезни вещества. Според друга технология, която в момента разработват специалисти от Техническия и от Минно-геоложкия университет в София, въглеродните окиси ще се улавят и съхраняват, подобно на природния газ в хранилището в Чирен, на повече от 1000 метра дълбочина в земните недра в района на село Опан - на трийсетина километра от ТЕЦ-а. Капацитетът на земната кухина там бил за над 1,2 милиарда куб. метра газ, който на дълбочина под 700 метра се втечнявал и втвърдявал.

Срокът на подписката е един месец, но ако в първите 10 дни се подпишат 100 хиляди човека, каквито са очакванията на инициативния комитет, тя ще бъде внесена в парламента. Ако страната няма работещ парламент, документът ще бъде входиран в служебното правителство.

В същото време групата "Истината за Стара Загора" внесе в общинския съвет на града декларация в защита на "Марица изток", провокирирана от последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост на служебното правителство, според който след 3 години комплексът може да престане да съществува. Очаква се документът да бъде обсъден от общинските съветници на заседанието им през септември.