Премахват 9000 тона незаконни отпадъци в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/10067235 www.24chasa.bg
В Плевен премахват 9 хил. тона незаконни отпадъци

РИОСВ-Плевен разпореди премахването и оползотворяването на 9000 тона незаконно внесен италиански отпадък, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Наличните около 9000 тона неопасни отпадъци с код 19 12 12 са на площадката за съхранение на отпадъци в града. Това са бали, в които над 90 процента са пластмасови отпадъци, останалото съдържание е примеси от текстил, хартия и дърво. Те са с произход Италия, получени са по нотификация IT 010861 /Решение УО125/02.11.2018 г./ и не са оползотворени в срок от една година в съответствие с изискванията за превоз на отпадъци, съобщава БТА.
В тази връзка е разпореждането на РИОСВ-Плевен. Това става с издадената от директора заповед за налагане на принудителна административна мярка на оператора на площадката за съхранение - "Феникс Плевен" ЕАД.
Същевременно РИОСВ-Плевен е предписало на "Монбат" АД да изпълни ангажименти, поети с меморандум между дружеството и МОСВ. В документа се предвижда дружеството да приеме обратно и да третира за своя сметка отпадъците, образувани от неизвестен генератор, които са били предадени на трети лица на територията на страната, но не са били екологосъобразно третирани