Пожарът над Боровец се разраства

https://www.24chasa.bg/novini/article/10071851 www.24chasa.bg
Огнената стихия над Боровец Кадър: Нова тв

Продължава да се разраства огнената стихия над Боровец. Пожарникари се борят с пламъците. Горят около пет декара между Мусаленска пътека и кабинковия лифт „Ястребец”, съобщи последните данни NOVA.

Огънят е избухнал в 14 ч. вчера в труднодостъпната местност.

„Той е започнал от пътека, която свързва междинна станция на кабинков лифт с Мусаленска пътека. Не е изключено пожарът да е възникнал от турист”, посочи концесионерът Истилиян Маринков.

В потушаването на пламъците участват и служители на горското стопанство, военнослужещи и голям брой доброволци. „В момента се гаси на ръка - с лопати и брадви. Разполагаме само с един хеликоптер”, добави Маринков.

Боровец е на около 2 километра от мястото на пожара и няма опасност за курорта. Към момента няма данни за пострадали.

И днес военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет „Кугар“ се включват в дейностите за овладяването на пожара в района на Мусаленската пътека под хижа Ястребец в Рила планина, съобщиха от Министерство на отбраната. Военнослужещите ще помогнат за овладяването на огъня чрез обливане на терена с вода от въздуха посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”, с която е снабден вертолетът.

Екипажът и машината от 24-а авиобаза Крумово участват в гасенето на пожара в Рила по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и след разпореждане на началника на отбраната.