Гл. комисар Николай Николов: Пожарът в Рила е овладян на 90 процента (Допълнена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10072923 www.24chasa.bg
Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

"Пожарът е ограничен от три страни. Смятаме, че до довечера ще получим още по-добри новини, които ще дадат увереност, че сме го надвили".

Това каза на брифинг на противопожарните служби за ситуацията с пожара в Рила гл. ком. Николай Николов.

Като цяло обстановката в страната се нормализира, но това не ни успокоява, каза той.

"Винаги следобяд, след 15.00 ч. обстановката се усложнява предвид повишаване на температурите и евентуално излизане на вятър", обясни главен комисар Николов и даде повече информация за овладяването на пожара край хижа Боровец:

"Повече от 200 човека продължават своите усилия по угасяването му. Ние смятаме, че на около 90% от пожара е овладян, но тези 10% представляват сериозна опасност за нас. Направена е над 2 км водна линия в просеката, целим да въведем вода, за да можем да вземем предимство над пожара. Благодарим на всички, които са тук, на доброволците, хората от горските служби и на местния бизнес", обясни Николов.

Той обясни и за пожара във Ваксево, където горят около 600 декара смесена гора. Стихията там още продължава, но е ограничена от три страни.

"Смятаме, че до довечера и оттам ще получим още по-добри новини, които да дадат увереност, че сме го надвили", допълни главният комисар.

Военнослужещи от 24-та авиационна база - Крумово, с вертолет "Кугар", се включват за втори ден в дейностите за овладяването на пожара в района на Мусаленската пътека под хижа Ястребец в Рила, съобщиха по-рано от Министерството на отбраната.