Осъденият за убийството на Кристин може да не лежи до живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/10075441 www.24chasa.bg
Убитото момиченце в Сотиря

Осъденият за убийството на 6-годишното момиченце Кристин от Сотиря може и да не лежи до живот. ВКС е премахнал от решението на Бургаския апелативен съд частта "без право на замяна", съобщи Нова тв.

Зверството е извършено от Мартин Трифонов в малкото сливенско село от преди 2 години.

Припомняме: 6-годишната Кристин е убита по особено мъчителен начин през лятото на 2019 година, недалеч от дома й в сливенското село Сотиря. Момичето е нападнато, след като си купува сладолед от близкия магазин. Тялото й е намерено в дере.

Бабата на убитата Кристин в Сотиря
Бабата на убитата Кристин в Сотиря

Експертизите показват, че Кристин е удряна с камък и е била подложена на гаври и мъчения. Детето издъхва в линейката, на път към местната болница заради тежките черепно-мозъчни травми.

За убийството е задържан 21-годишният Мартин Трифонов от Сотиря. Полицаите го издирват в продължение на 24 часа. При ареста го раняват заради оказана съпротива. Убийството предизвика множество протести с искане за най-тежкото наказание. Мартин Трифонов получи общо три обвинения - за убийство по особено мъчителен за жертвата начин, за изнасилване и за блудство.

Точно две години след убийството, от присъдата на Мартин е премахната частта „без право на замяна”. Решението е окончателно. Това означава, че осъденият за убийството може да не излежи доживотната си присъда, при добро поведение.

„Искам срещата с министерството на правосъдието и да се отговори какво се случва с българското правосъдие. Защо се понижават присъдите на убийците, защо не се прилага максималния срок на присъда за убийство? Докога ще сме свидетели на помилване на убийците? Моето Криси беше убито на 6 години, не можа да пристъпи училищния праг, а не е само тя”, каза бабата на Кристин - Милка Георгиева пред Нова тв.

Почерненото семейство поиска среща с министъра на правосъдието. В събота ще бъде извършен помен в памет на малкото момиченце в Созопол.