Изграждат Младежки център в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/10076844 www.24chasa.bg
Проект за изглаждане на Младежки център в Монтана Рисунка: www.eeagrants.bg

Точно на 12 август по повод Международния ден на младежта в Монтана бе представен новия проект за изграждане на модерен център за млади хора с партньор Исландия.

Александрина Здравкова, координатор на проекта с Мултимедийна презентация представи визията за новия Младежки център като пространство за личностно развитие, доброволчество и инициативи.

„10 ще са новите работни места, които ще бъдат разкрити, каза кметът Златко Живков. Стойността на проекта е близо 4 милиона лева. В центъра ще има корт тенис, голяма мултифинкционална зала, боулинг зала, корт тенис, офиси за различни младежки дейности, хотелска част с 36 места и др. Кметът обясни, че конкуренцията е била голяма с подобни проекти са се състезавалаи по – големите градове. Центърът трябва да е готов до април 2024 година. Подобни младежки домове вече има в Будапеща, Стара Загора и Пловдив.

Тъй като предстои да бъдат обявени вакантни позиции за младежки работници и образователни медиатори, бъдещите кандидати бяха ориентирани в какво се изразява младежката работа и какви са критериите за участие в конкурса. Своя практически опит споделиха представители на Младежки център – Враца, който бе открит преди 5 години.

Непосредствените си впечатления от Младежки център – Добрич, сподели Сигридур Каменова - завеждащ Превантивно-информационен център към Обществения съвет против разпространението на наркотични вещества– Монтана, която участва в Летен лагер с екологична насоченост там.

Проект BGLD-2.001-0004 „Изграждане на Младежки център в град Монтана” е финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“. Неговата 4-етажна сграда ще бъде построена в парк „Огоста”, където вече се подготвя за първа копка отредения от общината терен.