Силистренско рапортува готовност за четвъртата COVID-вълна

https://www.24chasa.bg/region/article/10077373 www.24chasa.bg

В Силистренско се забелязва известен ръст на ваксинационния процес в резултат по-скоро на индивидуалната активност на гражданите, свързана с движението им през летния сезон.

Това съобщават от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса в Силистра по данни на Регионалната здравна инспекция. Много малко са случаите на организирани групи за ваксинация.

Във връзка с организацията на болничното лечение и плана за него директорът на РЗИ – Силистра д-р Теодора Начева е издала заповед за разпределение на болничните легла по нива на заболеваемост, която е изпратена до ръководствата на трите болници. Към момента болни от COVID-19 се приемат само в болницата в Силистра. Общинските болници са в готовност да заработят, като са им осигурени лични предпазни средства, лекарства, дезинфектанти. Остава обаче открит проблемът с кадровата обезпеченост.

Според данните от РЗИ от последната седмица на юли се забелязва увеличение в броя на новорегистрираните случаи с коронавирус, като в момента област Силистра е на пpara на оранжевата зона.

Днес новозаразените с COVID-19 в Силистренско са 11 души. В периода 2-8 август 43 са били новорегистрираните случаи, под карантина са 420 души. За целия период от началото на пандемията 6 044 са били болните силистренци случаи, от които 5 585 излекувани, а 391 са починалите. Според статистиката до миналата седмица със завършена ваксинация са 10 991 души от 11 689 души с получена доза от общо поставени 22 680.