Създателят на първото социално предприятие в Монтана Mилен Гечовски-колекционер на мъдри и позитивни мисли

https://www.24chasa.bg/region/article/10080006 www.24chasa.bg

За едно различно и интересно зареждащо "начинание" - колекционирането и разпространението на позитивни мисли разказва Милен Гечовски, създател на социално предприятие в Монтана и на сдружение „Закрилници“ за младежи със специфични потребности. Той им дава първа работа. Според него човек може да надхвърли възможностите си със силата на мисълта.

“Всъщност всичко започна преди повече от две години. Индивидуалната ми работа с младежи с интелектуални затруднения е момент за учене и за младежите и за мен самият. И така понеже работейки с тези момчета съм насочил усилията си за подобряване на тяхното ежедневие, а всъщност подобряването на начина на живот започва от начина ни на мислене.

Идеята за колекциониране и разпространение на мисли дойде в един ден, в който самите младежи започнаха да споделят позитивни неща, които са им се случили е ежедневието и това е наша и основна цел - колкото и натоварен ден да сме имали, да завършваме с едно хубаво изречение или мисъл.

И понеже мотото на сдружение "Закрилници" е една древноримска мъдрост - “Съдбата помага на смелите...А ние се считаме за смели, защото правим неща, които другите нямат смелостта и куража да направят.

Идеята за колекциониране на мъдрости и мисли от древността и разпространяването им в ежедневието дойде спонтанно и така започнах да чета и търся мъдрости от древната митология, които са свързани със смелост, съдба, живот, мотивация и въобще с позитивно насторение, което да стимулира и подкрепя хората е ежедневието им.

Така близо за две години той има 219 мисли и мъдрости, които направил на карти и всъщност те са и част от историята на сдружение “Закрилници”.

“В директната си работа с хора в нужда, чрез мислите и мъдростите, самите хора започват да се замислят за своето ежедневие и своя живот, като цяло.

И така на страницата на сдружение “Закрилници” почти всеки ден качваме позитивна мисъл с ясно зареждащо послание, което да накара хората да се замислят, пояснява той. Това е вид лечение, смята колекционерът.

За Милен Гечовски е чест да бъде като Закрилник/Мислител, далечен последовател на „Мислителят“ на Огюст Роден от 1888 година..

В предприятието за производство на опаковки, което той разкри за младежите със затруднения имат стена на мислите и коридор на мислите!