Строги противооепидемични мерки на Фестивала на носията в Жеравна

https://www.24chasa.bg/region/article/10082433 www.24chasa.bg
СНИМКА: PIXABAY

Специален кът за моми и ергени, но и строги противоепидемични мерки ще има на Фестивала на носията в Жеравна. Това каза в интервю за БТА Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл "Българе". Тринадесетото издание на Международния фестивал на фолклорната носия "Скок във времето" край Жеравна ще се проведе на 20, 21 и 22 август, след като миналата година културното събитие беше отменено заради пандемията от коронавирус.

Младите хора, които ще имат свой кът и ще се обособят като отделна социална група, ще могат да общуват и да се забавляват по техен начин. На тази своеобразна съвременна седянка е възможно да се оформят и двойки, които следващата година да се венчаят по стар български обичай, каза Христо Димитров. Той допълни, че тази година на фестивала ще има войводска сватба - клетва на войвода от сдружение "Пазители на българщината" към неговата възлюбена. Обетът за вярност ще бъде в една уникална атмосфера и пред всички негови събратя, а нека после войводата да не си изпълни обещанието, пошегува се той.

Организаторите обещават да се спазват всички противоепидемични мерки, като са осигурили повече места и по-големи разстояния между масите за хранене. Фестивалната територия, която винаги е била обезпаразитявана, тази година ще има и специална дезинфекция. Всеки присъстващ ще дезинфекцира ръцете си, навсякъде ще има дезинфектанти.

Наред с традиционните конкурси за носия, надиграване и др., в настоящото издание ще има конкурс за старинни и оригинални женски пафти с награден фонд от проф. д-р Иван Гаврилов.

Фестивалът ще бъде открит официално в петък от 20:00 часа с представяне на официалните гости и връчване на годишното отличие "Апостол на българщината" за 2020 и 2021 г. Програмата ще продължи с възпоменание за героите на България и концерти на квартет "Славей" и Фолклорен танцов ансамбъл "София - 6". От 21:30 часа до полунощ ще има народно веселие с различни музиканти: "100 каба гайди", зурни от Петрич, тракийски оркестър "Гергьовден" и Етрополската духова музика.

През втория фестивален ден ще се представят любителски клубове, школи и танцови състави за български народни танци, като се предвижда и разучаване на български народни хора с участието на публиката. Ще се състои и традиционния конкурс за автентична и стилизирана женска, мъжка и детска носия. Ще има народни борби, а вечерта ще продължи с изпълнение на Фолклорен танцов ансамбъл "Балканска младост", танцов състав "Фалмис" към Дружеството на банатските българи в България, народно веселие с фолклорната певица Петя Панева, певецът Здравко Мандаджиев, Нелина. Около големия огън ще има народни хора и песни с оркестър "ПЛАМ" и нощно етно фолк джамбуре с изпълненията на Деси Добрева. От 12:30 часа на третия ден може да се влиза на територията на Фестивала без входна такса и носии.

През трите фестивални дни, според правилника, всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Забранени са всички атрибути на съвременната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и т.н. И тази година фестивалът ще бъде излъчван директно по телевизия "Българе", което ще направи съпричастни към него хората, които нямат възможност да присъстват. За улеснение на гостите и за облекчение на трафика на хора и автомобили са отворени два входа за фестивалното пространство.

Фестивал по време на пандемия е героизъм, смята ръководителят на ансамбъл "Българе", и от страна на организаторите, и от местното население, и от посетителите. Героизмът е нещо типично българско. Искам да припомня за това какво направи Манол от "Време разделно" в най-тежкия момент в българската история - изправени пред избора да си сменят вярата или да отидат на дръвника. Той вдигна сватба, за да повдигне духа на хората. Това ще направи и Фестивалът в Жеравна, допълни Христо Димитров.