Троянският манастир "Успение Богородично" отбелязва своя храмов празник

https://www.24chasa.bg/novini/article/10084500 www.24chasa.bg
Св. Тривелий - стенопис на Захарий Зограф (1847 г.), храм “Успение Богородично”, Троянски манастир.

С богослужения и литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица, Троянският манастир "Успение Богородично" отбелязва днес храмовия си празник, предаде БТА. Православната църква почита Успението на Божията майка, или Голяма Богородица. Службите ще започнат на открита сцена в двора на Светата обител.

От 8.00 часа ще бъде отслужена празничната утреня за Успение Богородично. Преди нея е полунощницата с лития, когато се извършва символичният чин на погребение на плащеницата на Божията майка.
От 9.00 часа в манастирския храм ще започне Светата литургия, след това оттам ще тръгне традиционното за празника литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. Тя ще бъде пренесена до параклиса - мястото на първото чудо, извършено от нея, където ще бъде отслужен водосвет. Всички празнични богослужения ще се водят от игумена на Светата обител Велички епископ Сионий.
В троянското село Орешак продължава и традиционният панаир на занаятите, в който близо сто майстори от цялата страна показват своите произведения. Събитието води началото си още от втората половина на 18-ти век, когато край стените на Троянския манастир занаятчии от цялата страна са показвали и продавали своите произведения. С годините панаирът се е превърнал в един от най-големите в България.