Нова Загора спасява ЖП гара с протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/10090147 www.24chasa.bg
Жп гара Снимка: Пиксабей

Граждански протест за спасяване на сградата на ЖП-гара Нова Загора се състоя днес в общинския център, предаде БТА. Това съобщи пред репортер на БТА Кремена Петрова, общински съветник и организатор на протеста. По думите на Кремена Петрова, организатор на протеста, над 150 души са показали общественото несъгласие с намерението на ДП "НКЖИ" да я замени с павилион. Проект на НКЖИ "Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора" предвижда изграждане на ново приемно здание на гара Нова Загора в съответствие с европейските стандарти в областта до октомври, 2022 година.
Участниците в протеста са издигнали плакати с надписи "Не посягайте на историята на Нова Загора", "Не желаем панелен курник на гарата ни" и др. Те са направили жива верига край гарата.
Над 2000 новозагорци са участвали в подписка с настояване да бъде запазена сградата, направена е и онлайн петиция. Гражданите настояват гарата да бъде обследвана и да получи статут на паметник на културата от местно значение. "Това е емблематична сграда за нашия град, построена е през 1918 година, обясни Петрова. Категорично не сме съгласни да бъде заменена от един павилион от термопанели. Нова Загора е разрушена по време на Руско-турската война, а жп гарата е една от първите постройки на нова България и е една от първите обществени сгради на възраждаща се Нова Загора." Петрова посочи още, че имат подкрепата на Съюза на българските архитекти. Министърът на културата проф. Велислав Минеков е разгледал сградата при свое посещение през юли и е обещал съдействие. Подкрепа да се запази гарата до становището на Националния институт за културно наследство е заявил и областният управител на Сливен Минчо Афузов.