Цял септември Силистра ще е във вихъра на културни и исторически събития

https://www.24chasa.bg/region/article/10092107 www.24chasa.bg

Под мотото „Наследство за всички“ почти целия месец септември в Силистра ще се вихри богата културна програма, видно е от обявения от общинската администрация афиш.

Около 20 са културните прояви в традиционните вече за града Европейски дни на наследството. Сред събитията в първия есенен месец се открояват Дните на град Силистра около 14 септември – Кръстовден, честването на националните празници – 6 септември – Денят на Съединението на България, 22 септември – Денят на Независимостта и 7 септември – подписването на Крайовския договор и връщането на Южна Добруджа към Родината. В знаменателните исторически дати пред символите им в града гражданството ще поднесе венци и цветя на признателност.

Друга значима културна тридневна проява с национална тежест в началото на месеца ще е третото издание на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Дунавски звезди – Силистра 2021”, дело на известния вече български певец със силистренски корени Йордан Марков и община Силистра.

Регионалният исторически музей ще е домакин на Международна научна конференция на тема: “Политически, градски и демографски промени в балканските провинции през Късната античност”, с организатор Институтът по балканистика с Център по тракология “Проф. Александър Фол” при БАН.

Атрактивен обещава да е Първият Дунавски фестивал на сетивата “Danube Experience” /Дунавско преживяване/, инициатива на Асоциацията на дунавските общини и община Силистра. Фестивалът ще предложи кулинарни, винени, приключенски и културни форми на преживявания от многоликия Дунавски регион.

Традиционно весел, многоброен и „вкусен“ ще е Празникът на хляба, песента и танца – изложение на хляб и хлебни изделия от народните читалища в община Силистра, съпътстван с рибена чорба – курбан за здраве и благоденствие от Общинския съвет.

Програмата на културни събития се допълва успешно от концертни прояви, изяви на читалищни самодейни формации и активното участие на Регионалната библиотека. Градският духов оркестър всеки четвъртък ще оглася Дунавския парк с мелодиите си.

Програмата е съобразена с противоепидемичните изисквания и мерки. Предвид актуалната към момента обстановка са възможни промени, за които гражданите своевременно ще бъдат информирани.