Екип на УНИЦЕФ в Добрич – с кауза за дигиталната грамотност на деца и младежи

https://www.24chasa.bg/region/article/10094984 www.24chasa.bg

От четвъртък до неделя шампионите на УНИЦЕФ ще бъдат разположени на ключови локации в град Добрич - парк „Свети Георги“, бул. „25-и септември“, ул. „България“, архитектурно-етнографски музей на открито „Старият Добрич“. Всички, които искат да зададат своите въпроси към шампионите на УНИЦЕФ, могат да ги разпознаят по брандираните облекла, баджовете, широките усмивки и ентусиазма им - съобщават от организацията.

Едно от всеки седем деца в България е било обект на онлайн тормоз. Това е само една от причините, поради които екип на УНИЦЕФ България ще работи в Добрич от 19 до 22 август 2021 г., където ще разказва за последния си проект, фокусиран върху изграждането на дигитална грамотност и критично мислене сред децата и младежите у нас.

По данни на организацията 90% от децата имат мобилни устройства и са в социалните мрежи повече от час на ден, а пет от десет младежи виждат информация онлайн, която ги разстройва. „Пандемията промени начина, по който учим, работим и общуваме. За подрастващите промяната беше по-естествена, тъй като са родени в дигиталната ера. Виртуалното пространство им предоставя изключителни възможности, но крие и опасности, за които те често не са подготвени. Заради рисковете в дигиталната среда, тийнейджърите трябва да развият критично мислене и да усвоят конкретни умения, за да се предпазят от кибератаки, тормоз, както и да разпознават фалшивите новини „ – съобщават още оттам.

За тази цел УНИЦЕФ си е поставил задача да създаде иновативна дигитална платформа, по идея и с участието на младежи. Тя ще помага на децата и младите откриватели, които имат нужда от навигация и компас, за да оцелеят в дигиталното море. Чрез платформата тийнейджърите ще могат също да подобрят уменията си да говорят, да създават собствено съдържание и да предоставят собствени решения.