Уникално дарение от чипровски килими в музея в балканското градче

https://www.24chasa.bg/region/article/10098134 www.24chasa.bg

Дарение от уникални стари килими могат да видят от днес гостите на Историческия музей в Чипровци. Директорът на музея д-р по етнография Анита Комитска благодари на щедрите дарители от различни краища на света. Сред тях са българите от САЩ Пенелопе и Тимоти Хейс, които изучават историята и тайните на чипровското килимарство.

„Това са най-ранни килими - от първата половина на 18 век тип „Бакамски” или „Гарибалда”. Те са антики, на близо 300 години. Закупени са от колекционери, а единият е открит в антикварен магазин във Виена”, разказа Анита Комитска.

Тук е и килимът на Еркан Хасан от Шумен, който от години издирва за музея стари образци. Сред експонатите са и от шарените постелки съхранявани от хора в Чипровци, които са ги дарили в съкровищницата на музея. Бизнесдмата Красимира Петрова от Монтана също е подарила уникален килим от старо време. Премиерата на обновената експозиция е съчетана работата по проекта „Приказката на килима” и Дните на Пирот в Чипровци.

Умението на тъкане на чипровски килими вече е част от световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Затова съвместните изяви продължават. „Държавата следва да помогне на китния град Чипровци да развие туризма, оттам и разцвета на килимарството“, пожела д-р Анита Комитска. А две момичета Елица и Мартина изпяха торлашки песни и докоснаха със звук Балкана.

Дори когато тъкат на отвесните станове едни и същи фигури разлика има, усеща се и магия, приликите са много. Това установиха в благородно състезание две тъкачки от Пирот и Чипровци. “Па нема кой да ткае. Йедно има 5-6 жени су остале у Пирот, мало килимарке, многу су мале остале“, казва Мая Чилич, докато сръчно реди нишките.

В Пунковата къща домакините показаха и естествено багрене на преждите и как се получава богатството на цветовете на чипровския килим.

“Насърчаваме всячески тъкането на прословутия чипровски килим, изградили сме специален център, жените си предават майсторството една на друга, сътрудничим си и с Пирот“, каза кметът Пламен Петков.