И вертолет, и военни гасят пожара над село Югово

https://www.24chasa.bg/region/article/10108514 www.24chasa.bg
Военнослужещите изпълняват своите задачи над село Югово в трудно достъпна планинско-гориста местност, при високи температури, голяма надморска височина и сложна обстановка. Снимка: МО

Вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза в Крумово от състава на Военновъздушните сили и днес, 23 август, се включи в гасенето на пожара над село Югово. Екипажът съсредоточава усилията си в района между селата Югово и Нареченски бани и извършва обливане на терена с вода от въздуха посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”, обясниха от Министерство на отбраната.

37 военнослужещи с 5 автомобила гасят пожара на терен. Те са от състава на 4-ти артилерийски полк - Асеновград на Сухопътните войски и оказват помощ в борбата с огъня вече 11 ден. Ръководител е подполковник Недялко Киров – командир на реактивен дивизион.

Военнослужещите действат в две направления. Първата група ще продължи с направата на просека в местността „Буков дол”, югоизточно от с. Югово, а втората ще действа по локализиране и потушаване на активни огнища, както и направа на просека в района на местността „Люти дол”, между връх „Божево име” и връх „Кълвачевица” на височина около 1400 м.

Военнослужещите изпълняват своите задачи в трудно достъпна планинско-гориста местност, при високи температури, голяма надморска височина и сложна обстановка.

От началото на участието на полка в гасенето на пожара от 13 август досега са взели участие 410 военнослужещи и 45 единици техника.