София подписва заем за 60 млн. евро, ще строи градски рингове

https://www.24chasa.bg/region/article/10113618 www.24chasa.bg
Проектът за зеления ринг на София

В списъка са включени 10 стратегически за столицата инфраструктурни проекта

Столичната община ще подпише договор, с който ще получи 60 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка. С тях в следващите 5 г. трябва да се изградят десет ключови за града инфраструктурни проекта, с които ще се завършат градските магистрали и транзитният трафик ще бъде изведен от центъра.

Проектът на договора, който трябва да бъде подписан от столичния кмет Йорданка Фандъкова, бе обсъден вчера на съвместно заседание на комисиите по финанси и по икономика към Столичния общински съвет.

Заемът ще се изплаща 25 г. Решението за инвестиционния кредит бе гласувано от съветниците още през януари.

Според анализ и прогноза до 2043 г. равнището на общинския дълг на столицата ще е изцяло в законовите изисквания да е до 15% от собствените приходи. С новия заем максимумът, който ще бъде постигнат, е 8%, обясни зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов.

Според договора, за да получи следващ транш от кредита, общината трябва да е усвоила поне 50% от предишния.

Друго изискване е всеки от обектите да премине през оценка от РИОСВ. Това вече е направено за 12 от общо 15-те обекта, които са в основния и резервния списък, уточни зам.-кметът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов.

Десетте обекта, които ще се изградят със средствата от заема, са: завършване на булевардите “Тодор Каблешков” и “Филип Кутев”, участъци от Източната тангента, бул. “Рожен”, разширение на “Ломско шосе”, довършване на бул. “Копенхаген”, реконструкция на бул. “Скобелев”, ремонт на трамвайната линия по бул. “Стамболийски”, както и на тази по бул. “Царица Йоанна” заедно с тунела. С кредита ще се финансира реализацията на първата част от зеления ринг на столицата по старата жп линия от Борисовата градина до “Слатина”. Става дума за над 3,1 км велоалея, пешеходна зона и линеен парк, които ще свържат районите “Слатина” и “Изгрев”.

Общината планира да довърши изграждането на бул. “Копенхаген” - от ул. “Самоковско шосе” до бул. “Ал. Малинов”. В списъка е и участъкът от източната тангента от северната скоростна тангента до бул. “Ботевградско шосе”. Със средствата ще се финансира изграждането на бул. “Рожен” от надлеза над жп линията до Северната скоростна тангента. “Ломско шосе” пък ще се разшири от кръговото кръстовище при едноименната метростанция до околовръстния път. Друг обект е дълго чаканата реконструкция на бул. “Ген. Скобелев” с изместване на трамвая върху рампа. Част от проекта е и реконструкцията на транспортния тунел при НДК.

Освен тези обекти има и списък с 5 резервни, тъй като става дума за рамков заем. Това означава, че ако проектната готовност за един обект е по-напреднала от тази за друг, те ще може да се подменят. В него са включени реконструкция на бул. “Рожен” - от надлез “Надежда” до жп линията, изграждане на улиците “Войводина могила” и “Народен герой” в “Овча купел”, които ще са обходен маршрут при изграждането на околовръстния път, реконструкция на бул. “Джеймс Баучер” и трамвайната линия по него, Западната тангента - от “Ломско шосе” до бул. “Сливница”, и ремонт на улици, по които ще се изгражда ВиК мрежа.

С тази строителна програма ще изградим ключови участъци от третия градски ринг и ще свържем северните територии със северната скоростна тангента и околовръстния път, подчерта през януари Фандъкова.