Фиеста с балони организират край Белоградчишките скали

https://www.24chasa.bg/region/article/10118203 www.24chasa.bg
От 18 до 22 септември 2021 г. над Белоградчишките скали ще се проведе първата балонена фиеста в страната.

От 18 до 22 септември 2021 г. над Белоградчишките скали ще се проведе първата балонена фиеста в страната. В нея се очаква да се включат дузина балони с екипажи от пет държави, съобщава Радио Видин. Полетите с балон са предмет на метеорологичните условия и се извършват рано сутрин или следобед преди залез слънце.

През петте дни на фиестата са планирани по две сесии за свободни полети, както и панорамни издигания над Белоградчишките скали всяка вечер при подходящо време. Всеки балон има капацитет средно около четирима пътници, в зависимост от размера на балона и метеорологичните условия в деня на полета. През първите 4 дни от фестивала ще се осъществят полети в района на Белоградчик над Белоградчишките скали, а последният ден, на 22 септември, ще се лети в района на Видин.

Свободният полет с балон по време на фестивала ще трае между 40 минути и 1 час, през който балонът се управлява от пилот, издигайки се на максимална височина от 1500 м. Полетите ще се осъществяват от местността Панаирището по график в рамките на 1-2 часа всяка сесия, поради ограниченото пространство на полянката между скалите.

Участниците в полетите ще оказват помощ при подготовката на балона, надуването и повдигането му, както и в събирането на балона и връщане до мястото на излитане. Любителите на екстремните усещания ще имат възможността от магическия свободен полет в посока на вятър да се наслаждават на Белоградчишки скали или района на река Дунав. При първи полет за някой от участниците, екипажът ще извършва и церемония по въздушно кръщаване.