14 незаконни стопанства около огнището на АЧС в село Красново

https://www.24chasa.bg/region/article/10118765 www.24chasa.bg
Свине Снимка: Архив

14 нерегистрирани лични стопанства са установени в 10-километровата зона около огнището на Африканска чума по свинете (АЧС) в област Пловдив, съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите.

 Във връзка с обявеното огнище на АЧС в с. Красново, общ. Хисар, Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив провежда епизоотично проучване в района.

В 14-те нерегистрирани лични стопанства се отглеждат единични бройки свине за лична консумация. На стопаните е наложена възбрана за движение на свинете и са им връчени предписания за регистрация. Животните ще бъдат маркирани и заведени във ВетИС. Взети са им кръвни проби, които са изпратени за изследване. Ще се извършват и периодични клинични прегледи на установените прасета.

В самото с. Красново няма други установени нерегистрирани лични стопанства. На стопанина на „задния двор“, в който е избухнало заболяването, е съставен акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Днес там е извършена поредната дезинфекция.

Проверките продължават в селата Мало Крушево и Старосел, а утре (петък) ОВЛ ще инспектират с. Драгомир в общ. Съединение.

На общинска епизоотична комисия в Хисар вчера бяха потвърдени решенията на областната епизоотична комисия от миналата седмица. Ветеринарните лекари от ОДБХ работят съвместно с кметовете на населените места, които оказват съдействие относно овладяването на епизоотичната обстановка и предприетите мерки за преброяване на животните.