Село Стожер е на воден режим

https://www.24chasa.bg/region/article/10132905 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Поръчано е хидро-геоложко проучване на водоизточниците, чиито резултати се очакват в края септември

На заседание на Общинския съвет на община Добричка ще се разглежда предложението за одобрение на подробния устройствен план, който включва трасето, в което ще мине алтернативният водопровод от село Дебрене до село Стожер. След одобрението му ще бъде уведомена РИОСВ и ще започне проектирането.

„Възложили сме и хидро-геоложко проучване на водоизточниците, особено край село Дебрене, за да стане ясно дали има достатъчно количество вода, която да се ползва за постоянно снабдяване на Стожер, и, за да знаем дали да вървим в посока проектиране на водопровод от село Дебрене до село Стожер” – съобщи кметът на община Добричка Соня Георгиева. „Изказаха се различни мнения – на Камарите на инженерите, на водни специалисти, затова го поръчахме. Очакваме резултати в края на септември” – добави Георгиева.

„В момента в село Стожер има режим на водата. През нощните часове водната кула, която е в селото, се пълни с вода от каптажа наблизо, а през деня по график тя се пуска за населението.- в горната и долната част. Целта е в периода, в който е спряна водата, в кулата да се акумулира достатъчно количество за деня” – каза още Георгиева.

Водата не са ползва за питейна нужди, само за битови. „Социалният патронаж” в селото се готви за работа.

В условията на частично бедствено положение, което е до 12 септември, със заповед на кмета на община Добричка Соня Георгиева от 20 август е въведен водният режим.

Според заповедта, от 22 до 06 ч. ще действа режим на водоползване за територията на населеното място.