Непълнолетен афганистанец стигна до Добрич нелегално, скрит в полуремарке

https://www.24chasa.bg/region/article/10135544 www.24chasa.bg
Около обяд на 27 август, в близост до сградата на едно от районните управления на МВР в Добрич е установено лице, което не владее български език. СНИМКА : Архив

По искане на Районната прокуратура в Добрич нелегален непълнолетен гражданин на Афганистан е задържан под стража. Установено е, че той е преминал незаконно българо-турската граница, съобщиха от Апелативната прокуратура-Варна.

Около обяд на 27 август, в близост до сградата на едно от районните управления на МВР в Добрич е установено лице, което не владее български език. Опитвало се да обясни нещо чрез жестове и думи на чужд език, споменало и думата „Афганистан“.

Със съдействието на преводач с него била проведена беседа. Според личен документ, който младежът притежавал, той е от афганистанско село и е непълнолетен. При разговорите с него било изяснено, че е преминал нерегламентирано през българо-турската граница през ГКПП– Лесово, на 26 август.

Прикрил се в полуремарке, теглено от товарен автомобил с българска регистрация. До границата от турска страна младежът бил доведен от неустановено лице, след което сам се качил и скрил в полуремеркето, с което стигнал до Добрич.

По случая има образувано бързо производство. С постановление на наблюдаващ прокурор непълнолетният афганистанец е задържан за срок до 72 часа. С определение на съдия от Районния – Добрич, на обвиняемия е наложена най-тежката мярка за процесуална принуда.

Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава под ръководството на прокурор от Районната прокуратура в града.