Детското отделение за КОВИД-19 в Бургас запълнено

https://www.24chasa.bg/region/article/10138973 www.24chasa.bg

Детското отделение за КОВИД-19 в Бургас вече е запълнено, бият тревога лекари.

Капацитетът му е за 5 легла, но много подрастващите с по-леки симптоми се лекуват вкъщи. Децата с коронавирус постъпват в болница със същите симптоми като при възрастните - кашлица, дихателни проблеми, температура. Инфекцията се потвърждава и от теста, няма как да се сбърка заболяването с другите летни вируси, коментират медиците.

Новите случаи на коронавирус в Бургаска област, която първа попадна в червената зона, са 222 за последното денонощие като заболелите подрастващите се увеличиха през последните дни. Детското отделение за КОВИД-19 е единственото в областта и приема пациенти само с положителен тест. За други заболявания децата се насочват към двете педиатрии.

„Състоянието на децата в отделението е стабилно. Те се лекуват по определените алгоритми за КОВИД-19”, обясни координаторът по медицински дейности към УМБАЛ-БУРГАС д-р Светослав Тодоров. Според него болестта при децата протичала със същите симптоми както при възрастните - дихателни проблеми и последващи пневмонии. За разлика от тях обаче малките нямали придружаващи заболявания и карали инфекцията по-леко макар и по различен начин според индивидуалностите на всяко дете. Симптомите за КОВИД обаче са едни и същи, а тестът го потвърждава, коментират лекари. Както и при възрастните най-честите усложнения при децата са развитие на пневмонии.