Лозари блокираха път край Поморие

https://www.24chasa.bg/region/article/10141787 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Лозари блокираха с трактори пътя Поморие-Каменар до връзката с колелото за Слънчев бряг, за да протестират срещу финансовите загуби в сектора. Освен че лозята намалели драстично през последните 20 години, липсвали и сериозни национални доплащания.

В някои страни от ЕС помощта е 300 евро за декар, а у нас е 22 евро при едни и същи разходи за отглеждане на гроздето. За капак се забелязвал и двоен спад на изкупната цена на гроздето и дефакто лозарите работели на загуба.

Те се решили на протест след като през последните 3 години обиколили всички институции, но напразно. Националното сдружение на българските лозари разговаряло и със служебния земеделски министър Христо Бозуков и зам.-министър Явор Гечев, както и с Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за лозата и виното. Исканията им са държавните институции да вземат спешни мерки за спасяването на сектора, който е изпаднал в колапс.

В противен случай ще се стигне до безработица, бедност и обезлюдяване на много селски райони, където лозарството е основен поминък, предупреждават лозарите.