Започва подготовката за учението "Шабла 2021", при което падна МиГ-29

https://www.24chasa.bg/region/article/10148802 www.24chasa.bg
МиГ-29 СНИМКА: Архив

Експериментални и съвместни бойни стрелби с международно участие
„Шабла 2021 - 2“ ще се проведат от 8 до 11 септември (с резервна дата 12 септември) на Зенитния полигон на ВВС „Шабла“. Това съобщиха от Министерство на отбраната.

Припомняме, че на 9 юни тази година в акваторията на Черно море срещу град Шабла, област Добрич, по време на тактическо учение, падна изтребител МиГ-29.

Приключва предислоцирането на личния състав, въоръжението и военната техника на формированията за противовъздушна отбрана от състава на Сухопътните войски и Военновъздушните сили, които ще участват в стрелбите. Транспортирането се извърши със сухопътен и железопътен транспорт от пунктовете за постоянна дислокация до зенитния полигон на ВВС.

Определени са зоните, които по време на стрелбите в периода 8-11 септември 2021 г. (с резервна дата – 12 септември) ще бъдат активирани като временно опасни за въздухоплаване и корабоплаване. За временно опасни се обявяват участъците от въздушното и морското пространство, намиращи се между нос Карталборун, нос Калиакра и линията, отстояща на 100 километра от бреговата ивица. Предупреждението е и за въздушното пространство над посочените обекти на височина до 40 километра.