Мач на легенди, куп изненади и заря за 100-годишнината на футбола в Ловеч

https://www.24chasa.bg/sport/article/10149512 www.24chasa.bg
Градският стадион в Ловеч

Днес Ловеч отбелязва 100-годишнината на футбола в града. Началото на честванията бе дадено в 14 ч. със специално тържество в кино "Космос". Наред с приветствията за славния юбилей, ще бъде показан и документален филм, проследяващ историята на ловешкия футбол, съобщават от общинската администрация.

В 15 ч. ще отвори врати и градският стадион, а за феновете са предвидени редица приятни изненади. Сред тях са специален кът за снимки с купи спечелени от ловешкия клуб, фотоизложба с ретроснимки, музикална програма и, разбира се, традиционните за един празник - барбекю и бира.

В 18 ч. на стадиона ще се проведе церемония по награждаване на заслужили футболни деятели, която ще бъде последвана от демонстративен мач между отбори, съставени от легенди на ловешкия футбол. Празникът ще продължи с концерт на Дийп Зоун Проджект и ще завърши с пищна заря.

Почитателите на футбола в града на люляците очакват с нетърпение да приветстват отново десетки свои любимци от близкото и по-далечно минало, начело с бронзовите медалисти от САЩ 94 Петър Хубчев и Бончо Генчев. Двамата са възпитаници на ловешката футболна школа, а Хубчев е и почетен гражданин на Ловеч. Участие са потвърдили и доста от емблематичните фигури от шампионските тимове на "Литекс", спечелили титлата на страната през 1998, 1999, 2010 и 2011 години. Организатор на празненствата е фенструктурата "Ултрас Ловеч" съвместно с ФК "Литекс" и Община Ловеч.

Иначе историческите справки сочат, че в Ловеч футбол започва да се играе веднага след Първата световна война. Първата футболна топка е донесена в града от Борис Хитев - ловчанлия, учил във Франция. Именно той и Иван Никифоров се считат за пионери на играта в града на люляците, като запалват много млади хора по нея. През 1921 година в Ловеч вече има два футболни клуба - "Хисаря" и "Слава".