Силистра отбелязва Деня на Съединението

https://www.24chasa.bg/region/article/10149704 www.24chasa.bg

На 6 септември отбелязваме 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Денят на Съединението е паметна дата в българската история. С успешната му защита по време на Сръбско-българската война българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизия на Берлинския договор.

Очаква се на връх деня ня съединението представители на местната и държавна власти на представители на НПО- та и неправителствени организации както и на патриотични формации да поднесат венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Цар Борис III Обединител в Дунавския парк.

По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по настояване на Великите сили Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и като автономна област. Българското население от областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно княз Александър I с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

Призоваваме представители на организации и граждани да спазват всички актуални противоепидемични мерки.