Дядо Николай: Не съдете, за да не бъдете съдени! (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10153451 www.24chasa.bg
Митрополит Николай и Стефан Шивачев пред новооткрития паметник на Гаврил Кръстевич.

За повече толерантност и търпение призова митрополит Николай в речта си за Съединението след тържествения молебен.  В двора на катедралния храм "Св. Богородица" беше открит паметник на Гаврил Кръстевич, един от дейците на Съединението.

Кметът Здравко Димитров свали бялото платно от монумента, а председателят  на Общинския съвет Александър Държиков връчи на директора на Историческия музей Стефан Шивачев знак за удостояване на Гаврил Кръстевич със званието почетен гражданин на Пловдив.

"България дължи много на този човек. В утрото на 6 септември 1885 година той казва: "И аз съм за Съединението". Ако той бе пратил само една телеграма до Османската империя като главен секретар на губернатора на Източна Румелия, Съединение не би имало! Той е един от строителите на съвременна България", заяви Шивачев

 Митрополит Николай изрази признателността на православната църква към заслугите на Гаврил Кръстевич за нейната независимост и за изграждането на институциите в страната.

"Захари Стоянов изхаби тонове мастило в своя вестник  да обижда и клевети Гаврил Кръстевич. Това сега се нарича език на омразата. Разкарвали са го из Пловдив, унизен и изгонен като псе", припомни онези дни владиката. Той призова политиците към смирение и осмисляне на историята. 

”Не съдете, за да не бъдете съдени”, цитира Исус Христос  дядо Николай, обръщайки се към присъстващите.

Той посъветва  съвременните политици да отговорят на три въпроса - вярват ли в Бога, обичат ли народа и готови ли са да пожертват егото си за България.