Пожар обхвана 250 декара гора и застрашава 2 махали в Кирковско (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/10154534 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ненко Станев

7 пожарни гасят огъня, помагат и доброволци

Голям горски пожар избухна между селата Самодива и Старово и застрашава къщите в 2 от махалите в района, съобщи кметът на общината Шинаси Сюлейман, който е на мястото.

Пламъците избухнали в ранния следобед на понеделник и бързо обхванали боровата гора. Силният вятър допринесъл за бързото разпространение на пожара.

Пламъците са обхванали около 250 декара борова гора. Заради променливия силен вятър пожарът непрекъснато мени посоката си. Сигналът за бедствието е получен в 14,46 ч на тел. 112.

Огънят е тръгнал от района на село Самодива. Силният вятър бързо разпростанява и обхваща боровата гора между селата Самодива, Стоманци и Старово. На място са изпратени 7 противопожарни автомобила и 21 пожарникари. Чакат се пристигането на още. Мобилизирани са огнеборци и от съседните общини.

Противопожарните екипи са разположени на различни по махалите, да са нне допуснат огънят до къщите. На място има и горски служители и много доброволци.

"В Старово живеят около 100 души. Има реална опасност пожарът да достигне къщите на долната махала", заяви кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман. Според него хората са много притеснени за живота и имотите си. Крайните къщи на долната махала от селото дори са изнесли част от покъщнината си от домовете.

"Надявам се пожарът да бъде локализиран и да не достигне до къщите", каза още Шинаси Сюлейман.