В деня на чистия въздух екоактивисти изобразиха герба на Пловдив с кюнци (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10156051 www.24chasa.bg
Eкоактивистите провокираха пловдивчани с оригинална акция.

Оригинална акция проведоха днес активисти от сдружението "Дишай Пловдив" в Международния ден на чистия въздух. На площад "Стефан Стамболов" срещу сградата на общината те изобразиха герба на града чрез кюнци на печки за битово отопление с твърдо гориво.

"Чрез тази арт инсталация искаме да припомним на хората колко много замърсяват въздуха уредите за отопление с дърва и въглища. Настояваме общинските власти да работят по-активно в решаването на този проблем, който засяга здравето на всички пловдивчани", заяви една от организаторките  на проявата Добромира Костова. Тя припомни, че Пловдив е един от градовете с най-мръсен въздух у нас и добави, че преди време общината бе осъдена заради бездействие в решаването на този проблем.

Екоактивистката призова гражданите, които все още използват печки с дърва и въглища и да минат на по-екологично отопление. Тя добави, че тези, които изпитват затруднения да го направят могат да се включат в програмата за подменя на отоплителните уреди, които се реализира с помощта на местната власт. Друг сериозен източник на замърсяване по данните на екоактивистите е транспортът, където също трябва да се вземат мерки за решаването на проблема.

Днес община Пловдив  организира инициативи по повод деня на чистия въздух.  Сред тях са посещение на автоматичния пункт за мониторинг на атмосферния въздух „Каменица”, където между 10 и 12,30 часа ще може да се види как се измерва качеството.

Пред Виенския павилион в Градската градина в същия период се организира и пленер за деца, в който малки художници ще демонстрират как изглежда чистият въздух през техните очи.

 Общинският инспекторат ще направи допълнителни проверки на рисковите за качеството на въздуха в града дейности, сред които строителство и изгаряне на отпадъци.