Горският пожар край кирковското село Старово е овладян

https://www.24chasa.bg/region/article/10156274 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторът

Горският пожар край кирковското село Старово е овладян. Няма пряка опасност за хората и къщите в района. Това обяви шефът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, който дойде на място, за да се убеди, че бедствената ситуация е овладяна. Според него все още има 3 или 4 огнища, които горят, но те са в периметъра на пожара и не са опасни. Въпреки това над 60 души огнеборци, горски и доброволци продължават да дежурят, за да се намесят, ако пожарът избухне отново.

Огънят е поразил около 800 декара борова гора.

Човешка небрежност или приготвяне на зимнина са основните версии за причинната на пожара, по които работи полицията, каза още ген. Николов. Той изключи възможността бедствието да е предизвикано умишлено. Огънят е тръгнал от една от махалите на село Самодива, а вятърът бързо го е пренесъл към Стартово.

Горският пожар край кирковското село Старово е овладян

Ген. Николов отбеляза, че големият горски пожар е преодолян благодарение на професионализма на хората в сформирания кризисен щаб и на добрата координация с местната власт. Ген. Николов каза още, че решението на кмета на община Кирково Шинаси Сюлейман да евакуира н понеделник вечер възрастните жители на селото е правилно, защото районът е бил силно задимен.