Заради недостиг на медици спират плановите операции във Варненско

https://www.24chasa.bg/region/article/10157478 www.24chasa.bg

Спират плановите операции и преустановяват плановия прием в лечебните заведения на територията на област Варна, считано от 9 септември. Това са решили на заседание на областния кризисен щаб във Варна във връзка с усложнената епидемична обстановка и по предложение на директора на РЗИ д-р Дочка Михайлова.

Забраната се отнася за плановият прием и планова оперативна дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ на територията на областта, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатричната помощ.

Свижданията в лечебни заведения ще се организират по ред, определен от ръководителя на лечебното заведение, при задължително носене на лични предпазни средства и недопускане на повече от един посетител на стая по едно и също време.

До това решение се стига след като ръководителите на повечето лечебни заведения на територията на областта са заявили, че ще бъдат затруднени да осигурят медицински персонал за лечение на COVID-19, и че ако плановият прием и плановата оперативна дейност бъдат ограничени, то това би “подобрило кадровото обезпечаване на ковид леглата”.