Българи от чужбина направиха кът за деца в УМБАЛ Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/10159828 www.24chasa.bg
Д-р Каспарян е доволна, че малките пациенти в отделението вече имат кът за игра.

Българи от чужбина превърнаха в реалност дългогодишна идея на персонала на Второ детско отделение в УМБАЛ Бургас – малките пациенти да имат място за игра.

Фондация „Ангели за България“ оборудва детски кът, който вече се ползва от деца настанени в отделението. Ремонтът и настилката в помещението са дело на болницата, а фондацията закупи мебелите, играчките и книжките, разказват от болницата.

„Детският кът е създаден за по-малко от месец, ние сме много щастливи, че вече го има, защото майките знаят колко е трудно да създадеш занимание за детето в рамките на болничната стая. И колко натоварващ може да бъде този престой и за майката, и за детето. Сега всички деца, чието състояние позволява, могат да играят в този специален кът и се надяваме престоят им тук да минава по-леко“, коментира началникът на отделението д-р Хрипсиме Каспарян.

Стаята за игра в УМБАЛ Бургас ще се ползва по график.
Стаята за игра в УМБАЛ Бургас ще се ползва по график.

Стаята се ползва по график според спецификата на заболяванията при децата, за да не се смесват пациенти с различни диагнози, уточнява педиатърът.

Фондация е създадена от българи, които живеят във Великобритания, но каузите й подкрепят сънародници от всички краища на света. Голяма част от дарителите, които са пожелали да помогнат на бургаската болница, са родом от Бургас. Кампанията за построяване на детски кътове в педиатричните отделения на държавните болници в България тече почти година. До момента са оборудвани 20 детски къта, като всеки месец се създават два нови. Целта е да се обхванат всички детски отделения в страната.