Изливат ли се фекални води в резервата "Сребърна"?

https://www.24chasa.bg/region/article/10161027 www.24chasa.bg
Георги Иванов

Зрители от Силистренско са сигнализирали че в резервата "Сребърна" се изливат фекални води, а пречиствателната станция не работи откакто е построена. През 2002 година с пари от държавния бюджет започва изграждането на канализация и пречиствателна станция в "Сребърна". Съоръжението е трябвало да заработи през 2010 година това обаче не се случва.

„Направиха тогава 72-часови проби, работеше всичко, затвориха я и я оставиха, казва кметът на Сребърна Георги Иванов. Модерната пречиствателна станция не получава Акт 16 поради неритмичното плащане от страна на държавата при довършителните дейности.

Проблемът с канализацията на селото се оказва едновременно и драматичен и абсурден.

„Навремето казваха връзвайте се в канализацията, имаме вече канализация, после казаха – спрете защото канализацията не е завършена и не работи”, спомня си Елеонора Георгиева. Така и до днес жителите продължават да ползват септични ями, Обществена тайна е че в селото канализацията се ползва от много домакинства Местните власти обаче твърдят че фекалните води не се изливат в биосферния резерват.

Преди години имахме септична яма около езерото, където се изливаха фекални води, както и дъждовни. Сега всичко е затапено, споделя кметът Георги Иванов.