Нови огнища на COVID-19 във варненска гимназия и на два кораба

https://www.24chasa.bg/region/article/10165132 www.24chasa.bg

Три огнища на заразени с COVID-19 са открити в периода 2-8 септември, съобщи на брифинг директорът на РЗИ в морската столица д-р Дочка Михайлова.

Едното от тях е в Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Д. И. Менделеев“ във Варна, където петима преподаватели и един служител по поддръжка са дали положителни проби за заразата.

Епидемиологично свързани случаи има и на два кораба. Единият е на ремонт в КРЗ "Одесос", плава под малтийски флаг, а другият е на рейд.
На първия кораб от 19 души са заболели трима. Той е постъпил за ремонт на 16 август, а на 25-и екипажът е бил сменен. На втория кораб от общо 20 души екипаж заразените са 14. Той също е бил на ремонт в КРЗ "Одесос".

Екипажите са настанени под карантина в хотели в курортите Албена и Златни пясъци, а плавателните съдове са дезинфекцирани.
21 души са загубили битката със заболяване за посочения период. През последното денонощие са починали петима души с коронавирус - трима мъже и две жени, всички с придружаващи заболявания. Общият брой на починалите във Варна и областта от началото на пандемията достигна 1343.

За изминалата седмица са регистрирани 12 случая на заразени медици, от тях петима са лекари, четирима са специалисти по здравни грижи, а трима са друг медицински персонал.