Пожарните служби в област Бургас отварят врати от 13 до 19 септември

https://www.24chasa.bg/region/article/10167331 www.24chasa.bg
Огнеборци демонстрират как се гаси с пожарникарски маркуч. Снимка:Архив

С Дни на отворените врати огнеборците от област Бургас ще посрещнат своя професионален празник. От 13 до 19 септември всички районни служби за пожарна безопасност и защита на населението ще бъдат достъпни за граждани. Събитието е част от Седмицата за пожарна безопасност.

От 11,30 ч. на 13 септември ще се състои церемония по награждаване на отличените в областния кръг на международния конкурс „С очите си видях бедата” и почитане паметта на загинали при изпълнение на служебния си дълг огнеборци. Цветя и венци ще бъдат положени на паметната плоча пред сградата на пожарната в Бургас.

Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с развитите европейски страни, коментират от ръководството на областната противопожарна служба. И припомнят, че страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF).

На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България. През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, с което е възстановена традицията.

По утвърдена традиция, огнеборците отбелязват своя професионален празник със „Седмица на пожарната безопасност ”. Организаторите провеждат множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението , като голяма част от тях са насочени към децата. Освен най-малките, служителите ще запознаят и техните родители с противопожарните уреди и най-вече как да реагират при възникване на пожар . Всички събития ще бъдат съобразени с въведените противоепидемични мерки.