Училищата в Силистренско са готови за новата учебна година

https://www.24chasa.bg/region/article/10167353 www.24chasa.bg
Д-р Габриела Миткова СНИМКА: Авторът

„От проучванията и сондажите, които направихме, можем да кажем, че готовността на училищата в областта за новата учебна година е на ниво, казва директорът на силистренския регионален инспекторат д-р Габриела Миткова.

На старта на новата учебна година началникът на регионалния инспекторат в Силистра д-р Габриела Миткова представи данни за готовността на училищата в областта за началото на учебната година. На базата на нея стана ясно, че има училища, които са извършили съответните ремонтни дейности, планирани за летния период, както и училища, които с по-малки суми са успели да направят подобрения в материалната си база. Общата сума, която е била изразходвана по думите на Миткова, е 1 895 000, които са вложени в подобряване на материалната база в училищата на областта. В детските градини сумата е 69 750 лева.

„Това са доста повече пари в сравнение с предишни години, благодарение на реализацията на значими проекти. Всички училища са получили разрешение от РЗИ, няма училище, което да има такива проблеми с материалната база, за да не получат разрешение да стартират новата учебна година, споделя д-р Миткова. Тя допълни, че всички училища и детски градини са потвърдили готовност за отоплителен сезон, като под тази готовност се разбира профилактика на отоплителните инсталации и зареждането с гориво.

„Особеното за тази учебна година е, че едно училище не може да провежда занятия в своята база, защото започва голям ремонт в ПГСУ „А. Буров”. Учебният процес ще е пренесен в сградите на други училища в съседство, споделя Миткова. По отношение на ковид мерките Миткова сподели, че всичко там е на базата на изискванията на здравните власти.

„На базата на данни за ваксинирани преболедували в областта в системата на образованието 60% са тези с антитела и се надяваме четвъртата вълна да протече по по различен начин, да имаме основание за повече оптимизъм. По отношение на електронното обучение смятам, че можем да постигнем леко увеличение на обхвата на учениците, но не можем да не сме реалисти и да си помислим, че ще постигнем 100% обхват на всички ученици, споделя д-р Габриела Миткова.