Осемметров стенопис украси западния вход на Тракийския университет

https://www.24chasa.bg/region/article/10167940 www.24chasa.bg
Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора доц. Добри Ярков /вдясно/ и художникът Светлин Стооев откриха осемметровия стенопис. СНИМКИ: Тракийски университет

Ректорът на Тракийски университет доц. Добри Ярков и старозагорският художник Светлин Стоев откриха официално днес стенописа "Антична Загора". Осемметровата творба, изрисувана на стената във фоайето на Западния вход на университета, изобразява артефакти, открити през годините в Стара Загора. Те, освен, че са се превърнали в символи на града, напомнят за хилядолетната история на Берое, Августа Траяна, Верея.

Стоев изрисува творбата си за 30 дни, негов помощник беше синът му Данко. Стенописът стана възможен благодарение на подкрепата на Национален фонд "Култура" и Ротари клуб "Берое Стара Загора".

Ректорът доц. Ярков благодари на художника Светлин Стоев за избора – да твори на територията на университета, където преминават хиляди български и чуждестранни студенти: "Благодаря, че избрахте нас. Това, което направихте, е уникално и се радвам, че много хора, чрез стенописа, ще се запознаят с богатата история на града ни. Тук, в тази сграда, работят около 500 човека и се обучават 3500 студенти от България и от 48 други държави. Тук е и фронт-офисът на кандидатстудентския прием, посещаван и от родители, близки и приятели. Радвам се, че творбата ще бъде видяна от толкова много хора. Нашето сътрудничество ще продължи".

Върху стенописа е изобразена историята на Стара Загора - град на 8 хиляди години.
Върху стенописа е изобразена историята на Стара Загора - град на 8 хиляди години.

Светлин Стоев, освен като художник, е известен и като автор на стандарта за Българско каракачанско куче. От своя страна той сподели, че подарената негова творба е своеобразен реверанс към Тракийски университет и Аграрния му факултет, които още преди 30 години са спомогнали за признаването на породата Каракачанско куче за първата българска порода кучета. "Този стенопис е симбиоза на изкуството науката. Маски, фрески, фигури от античната история на Стара Загора, съчетани в един конгломерат с една доста трудна техника на състаряване, показват осемхилядната история на града ни, с която всички се гордеем", каза на свой ред Светлин Стоев.

Новият стенопис може да бъде видян намясто през работното време на университета – всеки делничен ден от 8 до 16,30 часа.