Явор Гечев към земеделци от Пловдивско: Подайте заявления за компенсации от градушката

https://www.24chasa.bg/region/article/10171361 www.24chasa.bg
Явор Гечев увери земеделците, че средствата за компенсации са осигурени.

Апелирам стопаните да подадат в общинските служби по земеделие своите заявления за нанесените от градушката щети в Пловдивско. Крайният срок е до понеделник, 13 септември, включително. Това призова зам.-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев на среща с фермери в Калояново. Той подчерта, че без издадени констативни протоколи не могат да  бъдат обезщетени.

Явор Гечев посочи, че министерството вече е готово с финансовите инструменти, по които ще се подпомогнат земеделците от трите общини в областта – Калояново, Раковски и "Марица", които бяха най-силно засегнати от градушката, в края на август. Той добави, че с приетата актуализация от 15 млн. лева в бюджета на МЗХГ, реално са осигурени средствата, с които да се извършат плащанията на помощите към пострадалите.

„Готови с механизмите, по които ще ви компенсираме. Единият е по схемите за директни плащания, при настъпване на извънредни обстоятелства за Кампания 2021. Схемата ще се приложи и в случаите на недостатъчно количество реализирана продукция на пазара“, информира Явор Гечев. Той обърна внимание, че в срок до 15 работни дни от настъпване на събитието (до 20 септември 2021 г.) стопаните трябва да уведомят Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“- за наличието на форсмажорни обстоятелства. Необходимо е да  подадат един формуляр по образец, както и декларация, с която се задължават да представите доказателствен документ за форсмажорното обстоятелство, издаден от оторизираната за това институция.  По настояване на министерството, областният управител на Пловдив е издал писмо, с което се удостоверява настъпилото форсмажорно обстоятелство за най-засегнатите общини в района. То вече е изпратено до ДФ „Земеделие“ по служебен път.

Другата схема, по която могат да бъдат обезщетени стопаните е чрез държавната помощ за напълно пропаднали площи на 100%.

„Подпомагането ще е под форма на директни помощи в размер до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадена култура, през съответната стопанска година. Те ще се изчислят по специални технологични карти, изготвени от МЗХГ, за целите на прилагане на помощта, за този район", каза Гечев.  Този вид подпомагане ще може да се ползва само от земеделските стопани, които имат сключени застраховки, като застрахователната сума се приспада от помощта и се изплаща разликата.  В случаите, в които земеделските стопани нямат сключени застраховки, съгласно правилата сумата се намалява на 50 %.

„За да се приложи схемата, вие трябва да имате протокол от общинската служба по „Земеделие“, в който да е определен процентът на пропадналите площи“, уточни зам.- министърът.

Явор Гечев подчерта, че подпомагането ще бъде изплатено само по един от двата финансови инструмента, съобразно условията, на които отговарят стопаните.

„На всеки от Вас индивидуално ще бъде изчислена сумата, която може да получите по двата механизма, като компенсирането ви ще бъде на база по-високата стойност. Тази, която е по-благоприятна за вас“, бе категоричен той.

Зам.-министърът добави, че всеки производител в допълнение към подпомагането си по един от двата посочени инструмента, ще получи и допълнителна подкрепа чрез минимални помощи – de minimis, независимо от степента на пропадане на площите. Тя ще бъде за ограничаване на последствията от настъпилото събитие и възстановяване на производството. Помощта е в процес на разработване. Максималният размер на помощите de minimis за всеки един земеделски стопанин ще бъде не повече от 25 000 евро на стопанство за период от три последователни данъчни години.

До  10 септември  са подадени 150 заявления. След извършените обследвания на място от експертите са констатирани щети с на 100% пропаднали площи на 339 хектара, от които 150 ха с пипер и 79 ха с домати. 680 ха са с щети под 100%.

По време на дискусията бяха обсъдени и възможностите за промяна в контрола на механизма за застраховането, както и регулациите от страна на държавата.